Jumping Jackalope!

Mda, în urma voturilor primite până acum, am decis ca deocamdată să nu renunţ la blog şi să mă mai achit măcar de sarcinile pe care mi le-am asumat într-un fel sau altul pe parcursul celorlalte postări. Încep cu continuarea de la postul cu pozele nud (care a avut o ascensiune mai rapidă ca număr de accesări decât celelalte tâmpenii publicate). Asta numai aşa, de dragul de a târî Windowsul prin noroi, cum o fac mii de alţi utilizatori, dar şi pentru a arăta că, atunci când i se fac schimbările potrivite, poate deveni un sistem de operare de-a dreptul decent.

Rămăsesem data trecută la bătălia epică pentru salvarea Windowsului. Ei bine, imediat ce am realizat că mă procopsisem cu nişte programe maliţioase de toată frumuseţea, am pornit clasica scanare amănunţită Kaspersky (folosesc Kaspersky Internet Security 2009, adică suita care combină antivirusul cu firewall-ul, cu licenţa lunară CHIP şi da, le fac reclamă, pentru că găsesc revista excelentă pentru nevoile mele) şi am descoperit că mergea ca un tractor vechi şi stricat. Asta pentru că firewall-ul era ocupat continuu cu placarea tentativelor de conectare la Internet ale malware-ului care mă invadase. După un download rapid de Spyware Terminator (anti-spyware gratuit) şi o privire pe Viruslist, am tăiat conexiunea la Internet (atât software, închizând aplicaţia de autentificare la serverul ISP-ului, cât şi fizic, prin oprirea plăcii de reţea… e drept că n-am scos cablul, dar nici atât de paranoic nu eram, iar infectarea restului reţelei de către mine mă lăsa rece), am instalat programul proaspăt descărcat şi am rulat o scanare care a scos la iveală doar o parte din probleme, mai exact cele legate aproape strict de spyware. După ce am reuşit să scap de acestea, am oprit scanarea Kaspersky, fiindcă dura prea mult, şi am trecut la una rapidă a regiştrilor cu Baku. Am eliminat cheile maliţioase, însă am constatat că îmi era imposibil să elimin toţi viruşii prin metoda aceasta. Am rulat rapid şi un CCleaner, pentru a găsi şi elimina orice eventuale fişiere reziduale rămase în urma celor create de programele eliminate, după care am decis că bătălia pentru salvarea directă a Windowsului era pierdută, fiindcă la aproximativ două ore de la începutul operaţiunilor nu fuseseră neutralizate toate ameninţările. Soluţia a fost un reboot în Safe Mode. Aici, am pornit o nouă scanare antivirus în profunzime cu ajutorul Kaspersky, după care am trecut la identificarea manuală a virusului principal (ăl mare), conform sfaturilor de pe Viruslist. După ce i-am şters fişierul principal, am intrat în editorul de regiştri şi am trecut la puricarea manuală a cheilor până ce am eliminat toate cheile maliţioase, plus vreo câteva lăsate în urmă de Diskeeper 2009 Professional (un program excelent şi scump, dar ale cărui performanţe pot fi atinse de IObit SmartDefrag, alternativa excelentă şi gratuită). De data aceasta, au fost identificate până la ultimul codurile maliţioase şi totul a fost eliminat cu succes. La patru ore de la infectare, lupta era câştigată, lecţia era învăţată, la revedere!

Acum, problema rămasă era securizarea (şi îmbunătăţirea) Windowsului. Cum faci un sistem de operare jalnic să atingă (mă rog, să se apropie de, ca să fiu realist) standardele de performanţă, viteză şi securitate ale Linuxului? Păi cu răbdare şi migală, că doar aşa faci şi unele chestii cu pumnul şi vrabia. Momentan, m-am ocupat de securitate, performanţă şi viteză, fiindcă stabilizarea unui OS cum este Windowsul, chiar şi atunci când este vorba de XP Professional (cea mai bună treabă a celor de la Microsoft, după opinia mea, şi poate chiar singura decentă de la MS-DOS încoace; Vista e o idioţenie şi o ţeapă de marketing, iar orice individ care susţine altceva e un idiot şi un cretin irecuperabil) e o treabă migăloasă şi aprigă de timp consumatoare. Aşadar, pentru a obţine performanţe decente fără a face overclocking pe o configuraţie similară cu a mea (Intel Core 2 Quad Q6600, pe patru nuclee la 2400MHz şi FSB1066 (şi doar 95 de waţi, că estem eco), 4GB RAM DDR2 Kingston HyperX KHX8500D2K2 (patru module a 1GB, nu două a 2GB, şi chiar „underclockate”, coborâte de la PC-8500, cu 1066MHz şi 2,2V la PC-6400, cu 800MHz şi 1,8V doar ca să economisesc în permanenţă curent, fiindcă oricum n-am avut în ce să ating maximul frecvenţelor până acum, cu latenţe 4-4-4-12 la actuala configuraţie), placă de bază ASUS P5Q-E (extraordinar de stabilă şi cu un pachet software care mă ajută să economisesc la maxim energia), placă video ASUS ATI Radeon HD4850 la 1024MB GDDR3, cu GPU la 635MHz şi memorie la 1986MHz, două harduri SATA Seagate de 500GB şi 7200RPM, cu 32MB buffer (erau singurele cu buffer atât de mare, motiv pentru care am insistat pentru ele la „piaţă”, deşi nu mai aveau în stoc în momentul în care mi-am construit configuraţia), sursă Thermaltake de 600W şi cu ventilator de 14cm, plus două unităţi optice DVD-RW (un ASUS şi un Pioneer (la instalarea căruia m-am chinuit jumătate de oră, fiindcă unităţile Pioneer sunt cu un centimetru mai lungi decât toate celelalte unităţi optice dedicate aceloraşi scopuri de pe piaţă, motiv pentru care a trebuit să modific toată căblăraia ca să încapă în slot), luate pentru orice eventualitate) şi două ventilatoare Arctic, de 8 şi 12 cm, toate într-o carcasă Thermaltake full-tower (ceva mai mare decât majoritatea full-tower-urilor, dar în fine) şi protejate de un UPS Mustek PowerMust1000 care şi-a demonstrat eficienţa în cele două situaţii în care am avut parte de căderi de curent), este nevoie de următoarele (nu neapărat de programele menţionate aici, pe acestea le utilizez eu şi acestea şi-au demonstrat eficienţa pentru mine, dar există şi alternative care ar trebui să ofere performanţe măcar similare):

1. Kaspersky Internet Security 2009 (sau orice altă suită Antivirus+Firewall). Nu-i scapă nimic din ce n-ar scăpa şi altor programe similare (singurul concurent apropiat ca performanţe mi se pare BitDefender, pe care îl folosesc pe cealaltă versiune de Windows) şi consumă foarte puţine resurse când rulează. Nu bate la cap prea des cu avertizările (chiar şi în modul avansat, cu nivelul de protecţie maxim) după ce este configurat ca lumea şi recunoaşte corect programele sigure.

2. COMODO Internet Security 3.9. Alternativa gratuită pentru Kaspersky, poate cauza unele probleme de stabilitate şi conflicte cu firewall-ul din Windows la început, dar după o configurare corectă şi atentă nu va mai crea niciun fel de situaţii neplăcute. Nu prea are sens să ruleze în paralel cu Kaspersky, aşa că îl ţin oprit în mare parte din timp, dar consumă oricum resurse minime.

3. Spyware Terminator 2.5.6.316. Anti-spyware destul de eficient, detectează tot spyware-ul important şi oferă o protecţie live bună. Totuşi, e făcut pentru utilizatorii mai nepricepuţi, motiv pentru care mi se pare a avea insuficiente opţiuni de scanare şi detectare.

4. SpyBot Search&Destroy 1.6.2. Anti-spyware profesional, ceva mai eficient în găsirea programelor spyware decât progrămelul de mai sus (detectează ceea ce primul nu reuşeşte) şi cu mai multe opţiuni de configurare. Poate căuta şi în regiştri şi găseşte o mare parte din cheile infectate. Consumă foarte puţine resurse şi rulează în permanenţă în fundal (la fel ca cel precedent, de altfel).

5. Baku 4.0. Program pentru ştergerea fişierelor inutile şi a cheilor de regiştri fie invalide, fie de tip MRU. Găseşte cam tot ce se poate găsi în materie de inutilitate şi chei goale şi face Windowsul să ruleze mult mai rapid decât o făcea înainte (fiindcă nu mai trebuie să treacă şi prin cheile invalide de registru atunci când se încarcă).

6. CCleaner 2.21. Caută şi şterge fişiere şi chei din regiştri în funcţie de anumiţi parametri definiţi de utilizator. Foarte uşor de folosit, foarte eficient, creşte vizibil viteza sistemului de operare după prima utilizare (sporurile rezultate în urma utilizărilor succesive nu vor mai fi aşa spectaculoase, dar vor reuşi să revigoreze sistemul şi să-l aducă la o stare similară celei de după prima scanare). Poate fi utilizat atât de utilizatorii începători, cât şi de cei mai avansaţi (pentru care există o serie de opţiuni speciale).

7. GMER 1.0.15.14972. Program pentru descoperirea şi eliminarea rootkit-urilor şi a cheilor de regiştri maliţioase. Necesită cunoştinţe ceva mai avansate, dar găseşte şi elimină totul eficient şi destul de repede. În plus, este gratuit şi ocupă foarte puţin spaţiu. Nu necesită instalare.

8. IObit SmartDefrag 1.11. Program pentru defragmentarea şi optimizarea partiţiilor. Aduce sporuri de performanţă foarte similare celor aduse de Diskeeper 2009, cu diferenţa că este gratuit.

9. Advanced System Care 3.3.1. Program general pentru întreţinerea sistemului. Scanează regiştrii, istoricul de Internet, caută spyware, analizează serviciile de sistem, gradul de securitate, gradul de fragmentare a discului şi caută chei invalide de regiştri şi fişiere inutile. De asemenea, elimină toate erorile găsite. Versiunea gratuită nu realizează scanări profunde, însă acest dezavantaj e eliminat de către celelalte programe deja prezentate, prin intermediul cărora se elimină cam toate problemele rămase.

10. SUMo 2.6.1.76. Program gratuit care caută cele mai noi actualizări disponibile pentru toate programele (tot software-ul) instalate pe calculator. Scuteşte utilizatorul de ore bune de căutări manuale. Totuşi, în versiunea gratuită, update-urile trebuie făcute manual (ceea ce poate reprezenta însă şi un avantaj, pentur că oferă mai mult control asupra lor).

11. DriverMax 5.0. Program care caută cele mai noi actualizări ale driver-elor pentru toate componentele hardware instalate în sistem. Deocamdată nu există o versiune care să caute şi driver-e pe 64 de biţi, dar e bine de ştiut măcar de existenţa programului. Îl păstrez instalat pentru ziua în care va exista şi o astfel de variantă.

12. AxCrypt 1.6.3. Program pentru criptarea fişierelor. Îmbunătăţeşte gradul de securitate al calculatorului şi al documentelor prin algoritmii de criptare folosiţi. Este foarte bun pentru fişiere individuale.

13. TrueCrypt 6.2. Program pentru criptarea partiţiilor şi a sistemelor de operare. Este foarte avansat, nerecomandat utilizatorilor neexperimentaţi şi poate securiza întregul sistem de operare prin codarea sa completă şi cererea introducerii unei parole înainte de boot-area sistemului. Criptează partiţii întregi şi este capabil de securizarea completă a datelor de pe calculator. Îl recomand oricui ştie să lucreze cu el şi doreşte un înalt grad de intimitate şi protecţie a datelor.

14.  Wireshark 1.2.0. Program de monitorizare a traficului din reţea. De obicei, este bun pentru verificarea calităţii ocnexiunii la Internet, dar poate fi folosit şi pentru depistarea manuală a eventualelor atacuri dacă ştii după ce să te uiţi. Este foarte bun pentru oricine are cunoştinţe ceva mai avansate în ceea ce priveşte comunicaţiile din reţea.

15. Suita ASUS. Este suita care a venit odată cu placa de bază şi care ajută la economisirea energiei şi la îmbunătăţirea performanţelor generale ale sistemului în funcţie de scopul pentru care este utilizat atât în general, cât şi în anumite momente. Desigur, este necesară doar celor care deţin plăci de bază ASUS.

Acestea ar fi 15 programe necesare oricărui utilizator care vrea un sistem măcar apropiat de Linux ca performanţe şi securitate. Nu garantează siguranţa absolută la fel cum o face Linuxul, însă reprezintă un pas foarte mare (chiar imens) făcut în acea direcţie.

Noapte bună.

Anunțuri

~ de tralala01 pe Iunie 30, 2009.

Un răspuns to “Jumping Jackalope!”

  1. Ăsta este un post pentru mine. Dacă nu erai tu, nu rezolvam treaba cu windowsul. Acum am mai multe informaţii. Noroc că nu voi mai fi nevoită să formatez de trei ori ca să-i dau de cap :))))
    Acum ţin permanent CCleaner şi Search&Destroy şi merge bine. A trecut multă vreme de la ultima instalare a windowsului şi încă nu a crăpat. E bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: