Profesorii FJSC pică examenul de limba română.

Fiindcă sunt o ciurdă de proşti. Demonstraţie:

Exerciţiul 5, proba de limba română:

Alegeţi enunţul în care nu află nicio greşeală de ortografie şi de punctuaţie:

A. Ochii-i albaştri îi zâmbeau, ca de obicei trist.

B. Nu fii impertinent chiar acum, la sfârşit.

C. Nu ştiam cât îi priii vizita mea, ca de obicei, scurtă.

Răspunsul corect, conform baremului oferit de FJSC:

5. c) Nu ştiam cât îi priii vizita mea, ca de obicei, scurtă.

Clickuiţi AICI, dacă nu mă credeţi.

Să analizăm variantele…

A. Incorectă, fiindcă fie e schimbare de topică (faţă de „trist ca de obicei”, unde nu-i obligatorie virgula), care impune o virgulă după „ca de obicei”, fie e pur şi simplu apoziţie („ca de obicei”), care se izolează prin virgule întotdeauna. În contextul dat, „ca de obicei trist”, interpretabil drept „ca pentru/ca în faţa unui obicei trist”, nu ar avea sens. Deci propoziţia este pe bună dreptate considerată incorectă, întrucât are o eroare de PUNCTUAŢIE.

B. Incorectă, fiindcă e vorba de imperativ, nu de conjunctiv, care nu ar avea sens, în cazul lui „nu fii”, aşadar forma corectă este „nu fi”. Propoziţia este considerată pe bună dreptate incorectă, întrucât are o eroare de ORTOGRAFIE.

C. Incorectă, fiindcă forma „priii” este corectă la perfectul simplu doar la persoana I. A se consulta pagina 420 a „Gramaticii limbii române” de la Editura Academiei, ediţia 2005, respectiv pagina XCVII a „Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic”, ediţia 2005, pentru edificare. Exemplul de la pagina 421 a aceleiaşi „Gramatici” este GREŞIT pentru verbul „a citi”, care face parte din aceeaşi conjugare ca „a prii” (vă las pe voi să descoperiţi care), fiindcă se află în contradicţie cu regula de pe pagina precedentă, respectiv cu norma stabilită de DOOM. Forma „el citii”, prevăzută acolo, este incorectă, fiindcă desinenţa pentru perfect simplu este, după cum bine spune pagina 420, inexistentă pentru persoana a treia singular. Fapt confirmat de DOOM2005, care la rându-i susţine că se foloseşte un singur „i” la infinitiv şi perfect simplu persoana a treia singular, respectiv doi „i” la perfect simplu persoana I singular, pentru verbele din această conjugare. Desigur, DOOM2005 se referă la cele al căror infinitiv este în „i” independent de radical, care în cazul „prii” este „pri” (conjugaţi-l la indicativ prezent dacă sunteţi prea proşti ca să realizaţi din prima ce spun), deci şi acesta intră în categoria celor care se scriu cu UN „i” (fără a-l include pe cel al radicalului) la infinitiv şi perfect simplu persoana a treia singular: „prii”. În fraza prezentată, „prii” se găseşte la persoana a treia a singularului: „Cine prii?” „Vizita”. A-l scrie cu trei „i” este semn de idioţenie. Fraza este greşită din cauza unei greşeli de ORTOGRAFIE.

ORTOGRAFIE: „orthos” = „drept”; „grapheia” = „a scrie” .

Cât de drept scrieţi, stimaţi profesori de la FJSC? Sau în mintea voastră se înnoptează devreme, ca să vă parafrazez o altă grilă, de data asta poate întâmplător corectă?

Idioţilor.

Anunțuri

~ de tralala01 pe Iulie 21, 2010.

5 răspunsuri to “Profesorii FJSC pică examenul de limba română.”

 1. Ai mare dreptate! Am dat examenul în această sesiune şi pot să spun că au fost anumite lucruri care chiar erau stupide… spre exemplu… păi, chiar exemplul pe care l-ai dat.
  Mai mult chiar, după ce am ajuns acasă după examen, am luat DEX-ul ca să caut nişte cuvinte… sincer acum, unele subiecte sunt chiar exagerate, noi nu suntem DOOM-uri umblătoare!
  Să vedem acum la note…

  • Păi cum adică, nenorociţilor? Voi trebuie să fiţi DOOM-uri, GLR-uri, DEX-uri, MDA-uri şi alte acronime de-astea periculoase ambulante, doar sunteţi nişte jeguri nenorocite de studenţi care nici măcar cu noroiul din şanţurile tălpilor cizmelor de gunoier nu echivalează. V-a pus dracu’ să-nvăţaţi în loc să fiţi fotbalişti, hoţi sau curve? Aşa vă trebuie!

   Profesorii au trecut prin viaţă, ei au dreptul de a decide ce e corect şi ce nu în limba (sau linba) română. Voi sunteţi nişte gândaci nechitinoşi şi buni de plată. Acum treceţi naibii la muncit gratis, ca să ajungeţi în viitor mari jurnalişti (sau orice altceva cu diplomă de studii superioare) şi să speraţi şi voi la un salariu de gunoier. Că dacă vă gândiţi la unul de vidanjor, deja ţintiţi prea sus.

   • Cine e tralala?… Cine scrie aceste rânduri? Cine îi slobodă pe minunaţii profesori de la FJSC (a se citi cu intonaţie ironică)… cum cine? NOI… ăştia mici şi proşti care stăm la cheremul unor handicapaţi, că învăţăm noi de la ei… nu mă miră de ce apar ziare gen „Click”, „Can can” etc. ca ciupercile după ploaie. Oricine ai fi, oriunde ai fi tralalalalalalala… RUPE-LE MUIA-N EI:))

 2. Sunt profesori care nu ştiu să scrie :(. Ăsta este adevărul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: